#14

Macam Mercedez dengan Kancil

 

Assalammualaikum.

Baru hari ini dpt update setelah sekian lama. Bukan apa. Takde cerita. Certa raya bosan. Cerita lepas raya pun bosan. Maka tiba2 guwa dpt ilham nk tulis. Terima kasih kepada housemate merangkap opismate guwa yg bg idea ni. Mesti korg x paham kan kaitan apa Mercedez ngn Kancil? Haraaammm lah guwa nk beli kereta. Lari bajet woh. So, sape yg dh kerja plan bajet korang betol2. Dahalukan keperluan dari kehendak. Kawal napsu korg tu sikit. Nanti bila xde duit komplen mcm2 walhal mmg salah korg. Ok. Membebel!

Ada sekali tu waktu guwa nak pergi kerja. Guwa menumpang housemate guwa ni. Housemate lg satu pun tumpang sama sbb satu tempat kerja. Meh guwa kenal kan. Yang pemilik kereta namanya Kak J and lagi seorang housemate ialah Fuzah. Ketika Kak J nak cross to the other side of the road, tiba2 ada sebuah kereta honda warna putih memotong kami. A few minutes later, kitorg pun berada belakang kereta tu. 

‘oh..V-tech….’ kata Fuzah

‘Vtech tu apa?’ guwa tanya dgn pnuh minat

‘Enjin..tp lagi power lah kot..bla bla bla’ Fuzah explain walaupun dia x sure. Almaklumlah budak Automotip!

Ok…itu part 1. Part 2 nya pulak berlaku dlm opis. Dalam tghari gitu. Wa tgh belek2 magazine and guwa dgr Fuzah tnya Mat

‘Mat, V-tech tu mcm mana eh?’

‘V-tech? entahlah..tp mmg power lah kereta yg ada V-tech. Mmg laju siot’

‘Oh..ye ke..mcm enjin 2.0 ke Mat?’ kali ni guwa mencelah

‘Tak tahulah weyh tp mmg laju lah. Smooth je kalau potong kereta lain’ kata Mat

‘Macam Mercedez dengan Kancil ye Mat?’ guwa cuba bagi analogi

Kali ni Mat pandang guwa semacam. Guwa tahu dia sentap sebab dia naik kereta kancil g inspection. Kancil lama wa cakap lu. Suspesion pon dh haus gila. Asal on the road je sakit b****** guwa. Langgar sikit je GEDEGANG!

‘Minah, kau mmg b****’ carut Mat

Fuzah gelak je.

‘Betol apa Mat. Kalau Mercedez tu sekali tekan je…voooooooommm..laju and smooth je dy potong lori kat Pilah ni. Cuba Kancil kau tu Mat’ kata guwa sambil ketawa 

‘Mercedez kalau potong lori kan Mat boleh toleh kiri kanan lagi. Kalau Kancil kena fokus pandang depan je’ Fuzah tambah minyak.

Mat pasrah. Dia tahu dia takkan boleh menang kalau kitorg berdua mula bercakap. Nasib kau lah Mat dpt opismate mcm kitorg ni. Tapi analogi guwa boleh diterima pakai kan? Siapa yg ada enjin V-tech kompem bestlah kereta tu!