#26

Don’t Be Sad. Allah knows =)


 

 

A great reminder for me and you. This place {Ad-Dunya}{The World} is designed to break your heart. It was designed that way. If you are looking to be happy, you are in the wrong place.

Allahu …

Oh yeah, me and my friends are going to visit an old folks home this Saturday. Wish us luck. Pray for us ok? May our visit and some help from you guys, your donations and your du’a can create a smile on their face. Aww…their smile is just enough to make us happy.

 

Advertisements

#17

Al-Fatihah #2

2 hari yang lalu ketika baru sahaja selesai menunaikan solat Maghrib telifon cikai ku itu berbunyi. Kenal sgt. Itu bunyi mesej masuk. Satu persatu aku membalas mesej itu sampai bila dia tanya:

“Kau boleh online x Yam? Ada benda nak bagitahu ni…urgent”

Aku reply

“X. Xdo tenet lah kat rumah. On9 kat opis je”

Send

Tak lama kemudian si penghantar mesej kol

“Yam, aku nak bagitahu ni. Fadhil…dia dah…”

“eh, kau! Bila? Apasal?”

“Tadi petang. Accident”

 

Senyap

 

“Kau tak g tgk dia ke? Jenazah mana skrg?”

“Aku baru je balik praktikal. Tak sempat nak g. Aku tahu ni pon member aku bagitahu. Diorang g lah tengok. Nanti kau bgtahu lah ye member2 kita yang lain”

“Ok. Thnx for calling”

Off phone

.

.

.

Nangis aku semahu-mahunya. Sedih. Last aku jumpa arwah lebih kurang 2 tahun lalu. Dia belanja aku makan Pizza. Allah..

Kau tempatkan kawan ku Fadhil Kamaruddin dalam kalangan org2 yang beriman.

Al-Fatihah

 

(Mohon pembaca yg beragama Islam sedekahkan Al-Fatihah)

#3

Image

Assalammualaikum..

Hai! Bertemu kita sekali lagi di alam maya yang penuh ilusi ini. Okay, ayat aku mmg senget! Impak dah lama tak menaip blog mungkin. Okay, intro yang memang tiada penarik langsung.

Aku baru sahaja pulang dari sebuah negeri di pantai timur. Pergi kesana untuk tujuan pernikahan sepupu. Note. Sepupu bukannya aku. Selain tujuan pernikahan ada juga tujuan lain. Tujuan sampingan lah katakan. Alah, bunuh 2 burung dengan satu batu (*read: kill two birds with one stone). After the wedding, we went to Rantau Panjang to shop till u drop. Me? i don’t shop much in Rantau Panjang and i just bought this ice-cream called Aiskrim Baba. Tapi bila pergi ke Pasar Siti Khadijah, ya..aku lah shopping paling sakan sekali. Tudung, kain ela, baju..haih..kalau duit penuh dipoket dh lama banyak benda aku borong!

Aku pun sebenarnya dah menyimpang jauh dari tujuan asal ni. see, kill two birds with one stone! To be exact, aku nak tulis pasal gambar diatas. Ye, gambar tangan aku tu. Tangan aku mgkin x semulus tangan-tangan korang. Bukan nak kata rajin tp dh mmg begitu. Jadi apa kaitan gambar tangan dan post kali ini? Hypothesis masih belum dirungkaikan lg. sebentar lagi mungkin.

Begini, jari ku luka di bilik air. Arrghh..sumpah sakit! Tak tahu bagaimana nak cerita tapi kuku jari kuku mcm terbelah. (Errghh..aku taip pun aku ngilu balik). Sedang aku mengadu kesakitan tiba0tiba aku teringat akan sebuah hadith yang pernah abah baca pada kami dulu. I can’t recall exactly what the hadith said tp bunyi nya lebih kurang gini lah

“Sesuatu kecederaan yang kita alami pada tubuh badan kita (tangan, kaki n etc), maksudnya ada dosa yang kita lakukan dengan anggota badan tersebut”

Jadi, pembaca sekalian (eheh! bajet betol kau Maryam) marilah kita sama2 muhasabah diri bilamana sesuatu terjadi pada anggota tubuh kita. Say, jari terluka macam aku, kepala terhantuk, kaki tersepak kerusi, lebam sana sini sebab apa..sebab mungkin ada dosa yg kita lakukan sama ada sedar atau tidak. 

That is why sebelum tidur kita semua digalakkan untuk hisab diri kita balik. Apa yang aku lakukan hari ni? Apa yang aku katakan hari ini? Apakah bermanfaat perkara yang aku lakukan? Sia-sia? Orang marah? .. Maka, fikirlah. Ye, kadang-kita kita tak ingat apa yg kita telah lakukan. Macam aku. Puas aku brainstorm mengalahkan nk selesaikan soalan addmath sekolah dulu tapi aku tak tahu/ingat apa yang aku buat melalui tangan aku ni. Kemungkinannya banyak.

  1. Mungkin aku ada cederakan makhluk Tuhan?
  2. Mungkin juga aku terambil sesuatu yg bukan milik aku
  3. Mungkin aku ada taip.tulis sesuatu niat utk sakitkan hati orang
  4. Mungkin atau tidak aku masak dengan tidak ikhlasnya
  5. Mungkin itu dan mungkin ini…haiya..pelbagai kemungkinan woih!

Kita semua pendosa. Tiada yang sempurna. Sebab kita bukan maksum mcm Rasulullah. Apa yang pasti istighfar lah sebanyak-banyak. Mohon keampunan dari Pencipta. Muhasabah selalu jangan dilupa. Ingat, sakit itu penghapus dosa. Jangan disebabkan sakit, kita mengeluh dan menyalahkan Pencipta. Dia kurniakan sakit itu supaya kita dekat pada Dia.

Sekian,

-Pesanan ikhlas buat diri sndiri juga. Semoga Dia redha.

p/s

-Pernah sekali aku terhantuk ke dinding. Abah kata balasan sebab gelakkan dia. See, Allah bagi cash. Muhasabah ye..