#32

IMG-20141118-WA0150

IMG-20141118-WA0166

IMG-20141118-WA0193

IMG-20141118-WA0173

 

Location : Istana Lama Seri Menanti, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Handsome prince, where are you?

Advertisements

#24 Pishang !

Image

Pishang !

1 Mei 2014.

Cuti umum. Dah lama merancang dgn kawan2 nk makan Pishang kt Paroi tapi kesudahannya guwa sorg je yang makan. So, apa itu Pishang? Basically, pisang goreng yang di tabur cheese dan coklat. Gambar ni Pishang Coklat. Yang cheese dah selamat masuk dalam perut. Kah!

Rasa? Sedap! Especially bila masa awal2 dimasak. Memang elok makan time panas. Meaning that, elok makan kat kodai tu. Bawa balik rumah dh kurang menyengat. Rasa manis pisang and lemak cheese tu perfect! if korang beli Pishang coklat so rasa dia memang berkali-kali manis.

Buat masa ni Pishang cuma ada di Paroi, Seremban dan Kajang, Selangor.

U guys can check out their FB, Twitter and Instagram here

https://www.facebook.com/pishangsomban

http://instagram.com/pishangsomban

https://twitter.com/PishangSomban

#21

Resipi: Homemade Cheese Sauce for Wedges


Assalammualaikum and hi everyone!

So, hari ini (sedang rehat di pejabat) guwa nak kongsi resipi mudah shj. Resipi sos keju yang kita dok cicah ngn wedges mcm kt KFC gtu. Cuma, rasa yang guwa buat x lah spt KFC sbb guwa guna keju berlainan jenis. Kisahnya, teringin nk buat/masak mcm2 lepas dpt gaji. Non-bake cheese cake lah apa lah. Tiba2 teringin nk mkn cheesy wedges cuma x mau beli sbb mahal. Google punya google guwa pon jmpa resipi yang simple tp guwa olah skit ikut bajet and brg apa yg ada di rumah sewa.

Image(Inilah hasilnya)

So, Jom kita mula.

Bahan-bahan:

  1. 2-3 sudu besar buttercup (guwa guna Planta je. Itu je pon ada kt rumah)
  2. 1 setengah sudu besar tepung gandum
  3. 600 ml susu segar (yang ni guwa guna susu tepung Fernleaf yg mmg ada lm peti ais. Guwa siap2 bancuh and simpan dlm peti ais. Jimat!)
  4. Seasoning (garam, lada putih..secukup rasa)
  5. Keju Cheddar (in this case guwa guna cheesedale. Itu je keju yg ado keq Pilah ni ha. Guwa guna dlm 3 slices)
  6. Serbuk Origano (ni guwa punya additional ingredient)

Cara-cara:

  1. Panaskan periuk. Api make sure sederhana je. Cairkan butter/marjerin/Planta
  2. Masukkan tepung. Kacau so that bau tepung tu hilang. Warning: Jangan mix siap2 tepung dgn air. Nnt bergumpal2.
  3. After a while, masukkan susu segar. Kacau je until keadaan campuran td mcm likat sikit (Ayat engkau!)
  4. Agak2 dh menggelegak masukkan keju. As for me aku potong kecik2 dlu cheese tu sbb dpt hlgkan kandungan kolestrol/fats dlm keju tu.
  5. Masukkan garam (sikit je tau) and lada putih. Lastly masukkan origano. Kacau je lah sampai agak2 likat.
  6. The colour will not turn out Yellow like KFC cheese sauce. Kalau nak warna kuning tu, letak sikit je pewarna kuning.
  7. SIAP!

Selamat mencuba

(Macam org buat tv show sndiri je ayat aku ni ha!)

Review on my cheese sauce:

– Officemate kata agak masin sbb cheese mmg dh agak masin. So, bila ltak garam jd lg masin lah bagi dia. Yang lain kata ok je but the taste is different sbb guna cheesedale bukannya Cheddar.